Medlemsinloggning
Bjuv logga
  • Hem
  • Senaste nyheterna
  • Kommande evenemang
  • Kontakta oss

Evenemang

Kalender Grid
Lista
Filtrering

Visa evenemangstyp

Last hidden column for tag filter
13
nov.
2023
Tar robotarna över våra arbeten
13 nov. 2023 12:15 - 13:15

Automatisering genom robotteknik - tar robotarna över våra arbeten

Henrik Christiansen från Graphicrobotics berättar om robotiseringens utveckling inom industrin och då framförallt inom grafisk produktion .
 

 

20
nov.
2023
The last great ocean liner - Southhampton-New York
20 nov. 2023 12:15 - 13:15

RSM QUEEN MARY 2E   "The last great ocean liner – en resa mellan Southhampton och New York"

Lars Strömberg från Berga RK tar med oss på en resa över haven.

27
nov.
2023
Kom ihåg att aldrig glömma – Emerich Roth
27 nov. 2023 12:15 - 13:15

”Kom ihåg att aldrig glömma – Emerich Roth”

Tack vare Rotary i Ängelholm kom Ingrid i kontakt med Emerich Roth. När Emerich var 19 år deporterades han till Auschwitz med hela sin familj. Emerich överlevde femkoncentrationsläger.När Ingrids yngsta dotter var 10 år, år 2009 - kom hon hem från skolan och var helt förfärad över vad fröken Kerstin hade berättat om andra världskriget.

  • Mamma, vet du vem Hitler var och vet du vad han gjorde, undrade dottern.

Just dessa orden fick Ingrid att tänka; vad kan jag göra för att bidra till vår historia ej glöms bort? Resultat kommer ni att få lyssna på under föreläsningen. Det är vår skyldighet att aldrig glömma, vi måste lära oss AV vår historia och inte bara OM, säger Ingrid Ohlsson – filmproducent från Nordvästra Skåne.

Ser framemot att få dela med mig av min berättelse och bidrag till förhoppningsvis en bättre värld och mina möten med Emerich.

Allt gott och varma hälsningar

// Ingrid

04
dec.
2023
Varg i Skåne - föredrag av Enar Magnusson
04 dec. 2023 12:15 - 13:15

Efter tre år med vargrevir i Skåne – drygt 70 tamdjur har dödats i attacker

 

Snart har det gått tre år sedan Skånes första vargrevir i modern tid konstaterades vid Linderödsåsen i nordöstra Skåne. Sedan dess har ytterligare två revir etablerats – och sammanlagt har mer än 70 tamdjur dödats av varg i Skåne sedan januari 2021.

I januari 2021 spårade länsstyrelsen två vargar som gick tillsammans i Kristianstadstrakten. Några veckor senare konstaterades att ett revir bildats. Det fick namnet Linderödsåsen och blev Skånes första vargrevir i modern tid. Reviret sträcker sig från Linderödsåsen utanför Kristianstad ner mot Österlen.

Under våren 2023 har ytterligare två revir konstaterats – Svalemosse norr om Höör i mellersta Skåne och Söderåsen i nordvästra Skåne.

”Går väldigt fort”

Olof Liberg, vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att vi kan vänta oss ännu fler revir framöver.

– Just nu går det väldigt fort. I och med att det föds valpar här nere plus att det kommer ungvargar norrifrån som söker ett revir så har de lätt att hitta partners, sa Olof Liberg i maj i år.

De skånska vargarna lever mestadels på dovhjort, enligt Tom Espgård som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Men det händer att vargarna ger sig på tamdjur. I till exempel september förra året blev David Boere i Huaröd av med alla sina får förutom ett. DNA-prov visade att det var tiken och hanen från Linderödsreviret som låg bakom attacken.

34 vargattacker sedan januari 2021

Men många gånger är det istället vandringsvargar som attackerat – hanvargar som på jakt efter en partner kommit från revir norrifrån. Om de vargarna inte hittar någon partner i Skåne vänder de och fortsätter norrut igen. 

Enligt siffror från länsstyrelsen har det skett 34 vargattacker i Skåne sedan januari 2021. Drygt 70 tamdjur har dödats i angreppen. Det är mestadels får men även några kor och en get.

Siffrorna varierar stort från år till år – under 2021 skedde till exempel bara en vargattack. 

För att skydda sina tamdjur kan djurägare sätta upp vargstängsel. Det är dock inte hundraprocentigt – för några dagar sedan dödades en tacka som befann sig bakom rovdjursavvisande stängsel.

11
dec.
2023
Att tänka på inför årsskiftet
11 dec. 2023 12:15 - 13:15

Ann-Sofie Johnsson från Lönsamt Skåne AB, går igenom vad som är viktigt vatt tänka på inför årssdkiftet.

08
jan.
2024
Klubbmöte
08 jan. 2024 12:15 - 13:15

Vi träffas och startar upp efter Juluppehållet.

04
mars
2024
Costa Rica
04 mars 2024 12:15 - 13:15

Johan Ripa tar med oss på en resa till Costa Rica.

11
mars
2024
Snappsvisans historia & SM i nyskrivna snappsvisor
11 mars 2024 12:15 - 13:15

Bosse Frej, Guldmedaljör i Snaps-SM berättar och tar även med sig några alster för gemensam träning.

25
mars
2024
En av Sveriges största folkrörelser
25 mars 2024 12:15 - 13:15

Ombudsman Björn Agertoft från Hyresgästföreningen berättar om deras arbete.

 

Hyresgästföreningen

  • Artikel
  • Diskussion
  • Läs
  • Redigera
  • Redigera wikitext
  • Visa historik
 
 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
 
 
Hyresgästföreningens kontor på Arenavägen i Globenområdet.
En nyckelbricka från Hyresgästföreningen i samverkan med SSFfrån ca 1985.

Hyresgästföreningen (tidigare Hyresgästernas riksförbund) är en medlemsorganisation och en intresseorganisation för hyresgäster i Sverige. Sedan 2014 är Marie Linder förbundsordförande.

Historia

Den första hyresgästföreningen startades i början av 1900-talet. Den äldsta nu kvarvarande föreningen är föreningen i Nynäshamn som startades 1915. 1923 gick åtta hyresgästföreningar ihop och bildade Hyresgästföreningarnas Riksförbund. 1924 bildades Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening (HSB) av Hyresgästföreningen i Stockholm.

Verksamhet

Hyresgästföreningen har 538 000 medlemmar som får råd och stöd i kontakterna med hyresvärden. Enligt Hyresgästföreningen är verksamhetsidén "Allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad" och visionen är: ”Ett tryggt boende där människor och samhälle utvecklas”.[1]

Av föreningens omkring 800 anställda var år 2010 drygt 100 medlemsvärvare som jobbar heltid med att värva medlemmar per telefon eller genom hembesök.[2]

Hyresförhandling och hyressättningsavgift

Genom en förhandlingsöverenskommelse får bestämmas att i hyran för samtliga lägenheter som omfattas av förhandlingsordningen skall ingå ett visst belopp som utgör ersättning till hyresgästorganisationen för dess förhandlingsarbete. Av förhandlingsöverenskommelsen skall det framgå hur stor del av hyran som utgör ersättning av detta slag. Beloppet får inte överstiga vad som kan anses skäligt med hänsyn till hyran i övrigt, förhandlingskostnadernas storlek och övriga omständigheter.
— 20 §, Lag (1978:304) Hyresförhandlingslagen[3]

Hyresgästföreningens främsta verksamhetsområde är idag att förhandla om hyror med de allmännyttiga bostadsföretagen och privata fastighetsägare. De avtalade hyrorna utgjorde fram till 1 januari 2011 ett slags hyrestakför övriga likvärdiga lägenheter på orten. Men numera har inte de kommunala bostadsföretagen en hyresnormerande roll. I stället ska kollektivt förhandlade hyror - oavsett avtalsparter - vara normerande vid en prövning av en hyras skälighet.[4] Hyresgästföreningen förhandlar nästan alla hyror i Sverige, även för de som inte är medlem hos Hyresgästföreningen. Det finns ett fåtal andra konkurrerande hyresgästföreningar.[vilka?]

Hyressättningsavgift är en avgift som Hyresgästföreningen tar ut[förtydliga] för att förhandla hyror och betalas av hyresgästen till hyresvärden genom hyran oavsett om man är medlem hos Hyresgästföreningen eller inte. Från 2011 är avgiften 12 kronor per lägenhet och månad (144 kronor per år).[5] 5 kronor av hyressättningsavgiftens 144 kronor behåller hyresvärden för arbetet att vidaresända beloppet till hyresgästföreningen.[6][7] Den hyresgäst som själv förhandlar sin hyra betalar ingen avgift. Hyresgäster som inte vill betala avgiften kan kontakta sin hyresvärd.[a] Hyresgästföreningen har tidigare fått avslag på fall där en minoritet av hyresgäster velat ha Hyresgästföreningen som förhandlare.[9]

2015 var inkomsten från hyressättningsavgiften cirka 200 miljoner kronor (25 procent av Hyresgästföreningens samlade intäkter).[10][bättre källa behövs] För år 2016 förhandlade man om ca 1 500 000 hyror för vilket man fick ersättning med ca 216 miljoner kronor som betalades av hyresgäster.[källa behövs]

Kritiker till systemet har bland annat ifrågasatt om förfarande är i linje med grundläggande principer om negativ föreningsfrihet.[7]

Systemet anmäldes 2010 till EU-domstolen.[11][uppföljning saknas] Hösten 2018 anmälde en hyresgäst sitt kommunala bostadsbolag LKF till Konkurrensverket för brott mot lagen om offentlig upphandling då hyresgästen menade att hyressättningsavgiften var betalning för en konsulttjänst.[12]Ärendet lades sedermera ned eftersom Konkurrensverket konstaterade att förhållandet mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen regleras av hyresförhandlingslagen och befintlig förhandlingsordning, och att det därför faller utanför Konkurrensverkets tillsynsuppdrag.[13]

Juridisk tjänst

Hyresgästföreningen erbjuder juridisk hjälp vid frågor kring ändring av hyresvillkor och återbetalning av oskälig hyra för sina medlemmar.[14]

Organisation

Förbundsordförande är sedan 2014 Marie Linder, tidigare kommunikationschef på LO.[10][bättre källa behövs]

Hyresgästföreningen är organiserad i fyra nivåer: lokalt, kommunalt, regionalt och på riksnivå. Till varje nivå utser medlemmarna förtroendevalda till styrelser och andra uppdrag. De förtroendevalda medlemmarna fattar de övergripande besluten om hur verksamheten ska skötas.

Följande uppgifter är förbundets egna uppgifter från 2018.[15]

  • Antal medlemmar: 538 000 hushåll
  • Antal förtroendevalda medlemmar: ca 8 600
  • Antal anställda: 860
  • Antal lokala hyresgästföreningar: 1 220
  • Antal föreningar: 139
  • Antal regioner: 9

Medlemstidning

Medlemstidningen Vår bostad lades ner 2006 och ersattes då av Hem & Hyra.

Systerverksamhet

Hyresgästföreningen med Riksbyggen finansierar systerorganisationen Jagvillhabostad.nu.[16] Föreningen startade även forumet Boinstitutet år 2017.[17]

Förhållandet till Socialdemokraterna

Föreningen är partipolitiskt obunden men har band till arbetarrörelsen [18][19] bland annat via sitt medlemskap i studieförbundet ABF och Palmecentret.

Många av föreningens förtroendevalda och beslutsfattare som har ett förflutet inom socialdemokratin och LO. Samtliga förbundsordförande har haft en bakgrund inom Socialdemokraterna.[20] Exempelvis har fd förbundsordförande Barbro Engman varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna,[21] och förbundsordförande Marie Linder var tidigare kommunikationschef på LO.[10][21]

År 2007 konstaterades att av 105 förtroendevalda inom förbundsstyrelse och regionstyrelser och topptjänstemän var en femtedel förtroendevalda inom arbetarrörelsen. Överrepresentationen för socialdemokrater ökade närmare toppen på hierarkin och i förbundsstyrelsen var 8 av 14 ledamöter aktiva i arbetarrörelsen. Ingen av de 105 makthavarna var moderat, folkpartist, kristdemokrat eller miljöpartist.[22]

Hem & Hyra gjorde 2018 en undersökning av tolv anställda tjänstemän som kandiderade i valet 2018 och av dem var nio socialdemokrater och två var vänsterpartister.[19]

Hyresgästföreningens valledare[förtydliga] Markus Selin är vice ordförande för Socialdemokraterna i Täby. Under 2018 drev Selin en personvalskampanj som nr 14 på Socialdemokraternas riksdagslista.[19] HGF har återkommande bedrivit valrörelse i linje med Socialdemokraternas politik.[20]

Förbundsordförande

  • Marie Linder (2014– )
  • Barbro Engman (2000–2014)

Prenumerera på denna kalender

Genom att lägga till adressen nedan i din kalender visas aktuella event.

Hjälp mig att lägga till det här abonnemanget till min:

  • Outlook-kalender
  • Google Calendar
  • Apple Calendar
Redigera denna sida
Drivs av ClubRunner © 2002–2023  Alla rättigheter förbehållna.
Integritetspolicy | Online-hjälp | Systemkrav